Jak v zimě obléct dítě do školky

Je vaše dítko malý otužilec, který by nejraději na podzim běhal venku pouze v tenkém tričku, nebo se rozklepe zimou při sebemenším zavanutí větříku? Ať tak či onak, jako rodiče jistě denně přemýšlíte o tom, co mu do školky obléct, aby mu nebylo horko ani zima, aby nepromokl a cítil se v oblečení pohodlně. Co tedy dítěti ráno obléct a co nechat ve skříňce v šatně na převlečení?

Je vaše dítko malý otužilec, který by nejraději na podzim běhal venku pouze v tenkém tričku, nebo se rozklepe zimou při sebemenším zavanutí větříku? Ať tak či onak, jako rodiče jistě denně přemýšlíte o tom, co mu do školky obléct, aby mu nebylo horko ani zima, aby nepromokl a cítil se v oblečení pohodlně.  Co tedy dítěti ráno obléct a co nechat ve skříňce v šatně na převlečení?

V potaz musíme vzít věk dítěte, jeho schopnost sebeobsluhy, roční období, aktuální počasí, požadavky a doporučení paní učitelek a individuální potřeby dítěte. To jsou faktory, které hrají při výběru vhodného oděvu do školky roli. Pojďme si je teď rozebrat.

Přece jen je rozdíl, jestli oblékáte dvouleťáka či tříleťáka, nebo dítě v posledním ročníku mateřské školy. Zatímco předškolák je v oblékání samostatný a nemusí se spoléhat na pomoc vás rodičů a paní učitelek, malé děti si mnohdy nezvládají ani sundat bundu. Důležité je v tomto směru vžít se do role téměř ještě batolete, které musí trpělivě čekat, než paní učitelka pomůže s oblékáním všem dvaceti i více dětem. Jaké svršky si zvládne obléct a svléct bez pomoci? A také je potřeba myslet i na osoby, které ve školce dětem s oblékáním pomáhají, mnohdy musejí ruku k dílu přidat i chůvy či správní zaměstnanci, ač to třeba nemají v popisu práce.   

Každé dítě je jiné, bez ohledu na věk. S tím, co zvládne šikovný dvouletý prcek, může mít někdy problém i čtyřleté dítě. Co to znamená? Jestliže se váš potomek trápí při zapínání knoflíků či zavazování tkaniček, volte takové oblečení, které mu ve školce přípravu na pobyt venku nebo na odpolední spánek usnadní.

A teď to nejdůležitější. Se změnou ročního období logicky přichází i obměna šatníku. Tenisky nahradíme zimní obuví, podzimní softshellové kalhoty těmi zateplenými, případně jednodílnou kombinézou nebo zimní soupravou. Jenže sledovat kalendář nestačí. Někdy je počasí nevyzpytatelné a už v říjnu nám jde pára od pusy, v prosinci míváme zas pocit, že snad tento rok už zima skončila. Proto je potřeba řídit se alespoň orientačně předpovědí počasí, ráno se podívat na teploměr, ověřit si, že nefouká studený vítr, neprší či nesněží, a zjistit, kam až se mají teploty během dne vyšplhat.

Je dobré se také domluvit s paními učitelkami, zeptat se, jaké oblečení u dětí preferují, zda raději punčocháče, či legíny, noční košilky, nebo pyžama, zateplené kalhoty a bundu, nebo oteplováky. Zaměstnankyně školky samozřejmě dítěti obleče, co mu nachystáme, ale buďme empatičtí a práci jí trochu usnadněme. Koneckonců tím pomůžeme vlastnímu dítěti, které bude mít dobrý pocit, že se umí svéct/obléct samo.

Teď si tedy shrneme několik základních rad ohledně oblékání dětí v zimních měsících:

  1. Dítěti oblékejte na ven nejlépe tyto druhy oděvů: mikinu či svetr bez knoflíků, jednodílnou kombinézu nebo zateplené nepromokavé kalhoty se zimní bundou, šálu nebo nákrčník , rukavice (u malých dětí palčáky), čepici (která dítěti dobře sedí, aby nebylo potřeba ji co pět minut upravovat) nebo velmi praktické kukly, které plní funkci čepice a šály najednou. Boty musí být samozřejmě teplé, nepromokavé, pohodlné a ve správné velikosti.
  2. Oblečení, které bude mít dítě během dne uvnitř školky, vybírejte tak, aby bylo co nejvíce pohodlné a dítě si jednotlivé svršky nemuselo před odchodem na procházku převlékat. To znamená, aby na sebe mohlo jen „hodit“ věci na ven. Tričko a legíny, případně punčocháče jsou jako základ ideální. Co se týče volby mezi punčocháčemi a legínami, praktičtější je druhá varianta. Po poledním odpočinku se bude dítě znovu převlékat a s legínami a ponožkami je to jednodušší. Herny jsou ve školce obvykle řádně vytopené, proto na vnitřní pobyt stačí jen jedna vrstva oblečení. V mrazech je dobré dát pod tričko ještě bavlněný nátělník. Kalhoty (legíny, tepláčky) by měly být pohodlné a v pase určitě na gumu.
  3. U nejmenších dětí myslete na to, že je potřeba přidat jim do skříňky věci na převlečení. Dvouleťákům a tříleťákům se zkrátka sem tam nějaká ta nehoda stane. Opět dbejte na praktičnost, na to, aby si dítě při chození na záchod mohlo spodní část oblečení co nejrychleji sundat a zvládlo se pak i obléct. Z praktických důvodů upřednostňujte i u malých holčiček kalhoty, sukýnky a šatičky pak parádnice mohou nosit ve vyšších třídách školky.
  4. Oblečení by mělo být z příjemných, pohodlných materiálů, ideálně z bavlny. Nemělo by nikde škrtit či škrábat.
  5. Stejně tak by mělo být pohodlné i pyžamko, ať se dítěti spí doslova jako v bavlnce. Zapomeňte na knoflíky a zipy.
  6. Důležité je, aby oblečení dětí bylo čisté a voňavé, nebo alespoň nezapáchalo třeba cigaretovým kouřem.
  7. Uložte do šatní skříňky i pláštěnku. Když leje jako z konve, na vycházku se obvykle nechodí, ale pokud má školka v plánu nějakou exkurzi nebo výlet, nezbyde dětem než „proběhnout“ deštěm.
  8. Nakonec ještě něco k obuvi. Ve většině školek se trvá na tom, aby papučky byly uzavřené a měly protiskluzovou podrážku. Tedy žádné gumové nazouváky. Myslete na to, že vaše dítě bude v přezůvkách celý den, a pravidelně kontrolujte, jestli z nich nevyrostlo. Někdy k tomu dojde „ze dne na den“. Venkovní boty by měly být nepromokavé a hlavně pohodlné. Není potřeba dávat dítěti speciální boty na přechod z domu do školky a na pobyt venku. Vzhledem k tomu, že mu další sezónu boty už budou stejně malé, není potřeba je přehnaně šetřit.